Turprogram arkiv

Referat fra turer 2012

Siljan Historielag Turgruppa

 

Turene i 2012

 

26 April Kveldstur til Siljuhaugen

Vi møttes på parkeringsplassen ved Siljan kirke kl 18:00. Lars informerte om historia til Siljuhaugen og utgravingen som ble foretatt. Rusletur i området ved Siljuhaugen. Området er lite brukt fordi en må krysse prestegårdstunet.

Det var en regnfull ettermiddag, noe som påvirka frammøtet. 6 personer deltok.

Ansvarlig: Lars

 

6 mai Middagskollane (Signalkulen)

 

15 personer møttes ved kafeen på Solvika kl 10.30. Fint vårvær. Vi gikk seterveien opp mot Høysetsetre. Gikk opp til toppen av alpinanlegget og fulgte stien opp til Signalkulen. Her var det flott utsikt østover, og vi hadde matpause. Etterpå gikk vi etter kotene på kartet for å finne toppunktet. Det viste seg å være et stykke innover (vestover). Ved hjelp av GPS fant vi punktet på 522 moh. Vi gikk fulgte en gammel traktorveg (Ole Kristian Røds veg) ned til skogsbilveien som går til Havretjenn, og fulgte denne tilbake til Solvika. Turen tok ca 5,5 t med matpause.

 

Kjentmann var: Bjørn Arne

 

3 juni Fellestur med menighetsrådet til Gorningen og Kistekollen

 

30 personer møttes ved Båthuset kl 10.30 Vi startet med andakt v/Trond Engenes. Deretter var det matpause med medbrakt mat. En stor del av de frammøtte ble med på rusletur til «godseierbenken» på Kistekollen.

 

Ansvarlige: Bjørn Arne og Tore Fagertun, Siljan Menighet.

 

 

16 september Fellestur med Telemark Turistforening til Hovdefjell (566 moh)

14 personer møttes på Hogstadtoppen kl 10.30. Vi gikk opp til Hovdefjell (ca 1,5t) på merka sti (vestsida). Matpause og bålfyring. Flott utsikt mot sør-øst. Vi gikk ned igjen på østsida og skogsbilveien. Høgdeforskjellen mellom startpunkt og topp er ca 380m.

Flere saker å fortelle.....................

Ansvarlig: Lars

 

 

30 september Fellestur med Svarstad Historielag til Ruketuten (602 moh)

 

 

10 biler og 16 personer møttes ved grustaket i Opdalen kl 10 i klart og fint høstvær. Vi kjørte sammen til Skibberdalsetra via Årum. Bjørn Arne hadde nøkler til bommene. Der møtte vi 6 personer fra Svarstad Historielag. Ragnvald fortalte om aktiviteten ved og på Ruketuten under og etter 2. verdenskrig. Vi hadde matpause med bålfyring på toppen. Vi kjørte hjem via Borgen, Svarstad og Steinsholt.

 

 

Rundestua - ved det runde vannet - ligger langs den gule løypa, som forbinder Grorud med Borgen. Denne jakthytta er nyrestaurert, og har tidligere stått ved Gråtdammen i Siljan.

 

Gruppa samlet foran brannhytta på Ruketuten.

Ansv. Ragnvald Kviberg og Tore

 

 

 

 

Siljan Historielag på busstur til Åmotsdal, Rauland og Rjukan

En grå søndag morgen i august 2003, starta 25 medlemmer i Historielaget bussturen fra Siljan. Vi kjørte via Ulefoss, Bø og Flatdal til Åmotsdal. Der hadde vi avtalt å møte Svein Vetle Trae ved Åmotsdal kirke. På grunn av at det hadde regna hele natta, og fortsatte å regne litt på formiddagen, hadde Trae åpnet kirka slik at vi kunne sitte tørt og få en orientering om historia i bygda. Vi fikk høre om Åmotsdal i fortid og nåtid, samt om arbeidet til Åmotsdal Sogelag.

 

Les mer: Siljan Historielag på busstur til Åmotsdal, Rauland og Rjukan

Referat fra tur til Romsdalen 29.september. Åpning av ny kultursti.

Kulturstien fra Grorud er opparbeidet av en egen gruppe, satt i gang ved prosjekt Områdetiltak Siljan. Støttespillere har vært Siljan Bondelag og SJFF, foruten Siljan historielag og kommunen.

Resultatet er ei løype i gamle far inn til Romsdalskogen. Løypa er ca 10 km lang, og følger stort sett den gamle vognveien og de gamle fotstier. Løypa passerer i alt 5 tidligere gårdsbruk. Alle er nedlagt før maskinalderen gjorde sitt inntog. Kulturminnene ligger følgelig på rekke og rad.

Les mer: Referat fra tur til Romsdalen 29.september. Åpning av ny kultursti.

Referat fra tur med Farrisbåten 25 august

53 personer møtte opp på Kvisla tidlig om morgenen. Farrisbåten har gått i skytteltrafikk hele sommeren. Nå var det slemdølenes tur.

Deilig sommervær, og noe overskya. Ragnildrød fortalte fra mange års  mosing og sopping av uhorvelige mengder med tømmer fra Siljan.

Vi forlater det natur-pene Kvislapollen, og forlater Treskillingsodden på Neset. Her ble solgt fisk i verkstida.

Vi passerte Trollkjerka. En tolkning er for øvrig at kjerka egentlig er en enorm splittblokk som ligger innafor den stupbratte kollen. Navnet og formasjonen kan faktisk peke mot en kultplass.

På flaggberget står fortsatt det norske flagg. Tallene skal vise stemme-avgivningen i 1905.

Les mer: Referat fra tur med Farrisbåten 25 august

Gonsholt tur 16 juni

Oppmøte ved Gonsholtbrua. Strålende vær, og ca 40 frammøtte. Helge fortalte om hvor treknott-fabrikken hadde vært, rett øst for brua. Ingen spor synlige ,men bilder av anlegget i Skrim-Farris bøkene.

På nedsida av Gonsholtbrua lå kverna til Gonsholt-grenda. Det ligger en villa rett ved nedgangen, som er svært bratt. En kvernstein fra stedet er tatt vare på .

 

Vi gikk så til Bjerke, der Øystein Gonsholt fortalte om gravfeltet på eiendommen. Jernalderfeltet hadde bestått av i alt 18 hauger, ifølge en onkel av ham. Nå er fire godt synlige. De fleste ble slettet da gården ble etablert og jordarealet utvidet på 1920-tallet.

Les mer: Gonsholt tur 16 juni

Tur med Siljan historielag søndag 26.mai 2002

Flott turvær, lettskya. Passe varmt for både tur og pause. Start ved Kommunehuset. Området akkurat her var fram til 1950-tallet årlig brukt av omreisende taterfølger til leirslaging. Da kom store følger med hest og vogner. Mye liv og moro.

Den eldgamle "E-18" (gamleveien) passerer over nåværende jorder, og forbi den gamle skysstasjonen Øverbø. Opprinnelig vei ikke synlig før en kommer til Rønningslia.

Les mer: Tur med Siljan historielag søndag 26.mai 2002

Tur til Sørmyr søndag 14.10.2001

Turen samlet 35 deltakere, inklusiv 6 barn fra 3 til 13 år. Været var kjempemessig, og alle hadde støvler.   Start fra Brennevinsletta , tidligere et samlingsted med handel og sammenkomster (1800tallet) Fottur langs Fagervannselva, med mye aktive dambyggere lokalt  (bever!). Fint brus i elva, skyfri himmel, ingen elgjegere å se.

Les mer: Tur til Sørmyr søndag 14.10.2001

Copyright © 2023 Siljan Historielag
All Rights Reserved.